Bahan-bahan ( 12 biji )
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil yis mauripan
- 1/2 sudu kecil garam *
- 3 sudu makan minyak masak *
- 2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
- 175ml air panas *
- 40-50ml air
- Minyak utk mengoreng
Cara-cara
- satukan bahan bertanda (*) n panaskan .. kacau sehingga gula hancur n tutup api .
- satukan tepung dan yis .. gaulkan
- no.1 dimasukkn kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja
- dgn mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti / ~ breadcrumb ~
- tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh
- perap doh 30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil
- canai doh nipis cam karipap / duit 50 sen
siap utk digoreng .....goreng sebijik sebijik ok ...
- TIPS utk mgoreng : gunakan api yg kecil / sederhana .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar blh mybbkn roti ni x mgelembong / naik kembong
- masa mengoreng hdklan disimbah2 kn minyak ke atas roti ni ... bila dah mengelembonng baru lah diterbalikkan ... SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment