Bahan-bahan (lebih kurang 12 biji small size muffin)
- 1 1/2 cawan tepung
- 1 tsp Baking Soda
- 1 tsp Baking Powder
- 1/2 tsp Garam
- 3 Biji Pisang
- 3/4 Cawan Gula
- 1 Biji Telur
- 1/3 Cawan Butter dicairkan
This is for the crumble:-
- 1/2 cup Brown Sugar
- 1 tbsp tepung
- 1/8 tsp serbuk kayu manis
- 1 tbsp butter sejuk
- 1/4 cawan kacang
Cara-cara
- Untuk buat base muffin tu. Campurkan semua bahan kering - Tepung, Baking Soda, Baking Powder, Garam dan Gula dalam satu mangkuk yang besar.
- Kacau kan bahan kering tu biar semua nya sebati. pas tu buat lubang di tengahnya.
- Pas tu bahan basah pulak. Pisang tu tadik di lenyek kan.
- Masukkan telur dan juga butter yg dicairkan tadi ke dalam pisang.
- Sekarang masukan adunan pisang tadi ke dalam adunan kering. Kacau agak-agak sebati sahaja.
- Jangan kacau lebih2 takut nanti muffin terkeras pulak.
- Untuk Crumble tu senang aje campur semua bahan untuk crumble tu dalam satu bekas dan ramas2 dengan hujung jari supaya butter tu sekata dan aduan terbentuk macam breadcrumb.
- Dalam bekas muffin. Penuhkan 2/3 cup dengan adunan muffin. Pas tu taburkan Crumble di atasnya. Kalau suka banyak crumble. Tekankan crumble tu dengan lembut di atas adunan muffin tu.
- Bakar dalam oven 200c selama 20-25 minit. Atau sehingga masak dan kekuningan.Mengikut saiz muffin
No comments:
Post a Comment